Laatste Week

Door: Renee

Blijf op de hoogte en volg Renee

01 April 2012 | Senegal, Ziguinchor

Maandag waren we aangekomen in ons huis voor de komende 4 nachten. Het zag er allemaal heel mooi en goed uit van binnen dus we waren erg te vrede. Op de kakkerlakken na die overal rond liepen was het een goed huis. Aan de kakkerlakken zijn we onderhand wel gewent en bovendien waren ze nog niet zo heel groot.
De eerste nacht: Marjan erg slecht geslapen een aantal keren eruit geweest en toen: ze zat in de woonkamer toen er iets aan de buitenkant van de deur stond te ritselen. Deze deur kwam uit in onze slaap kamer ze besloot toch maar eens even te gaan kijken. Ze liep naar de slaapkamer en deed de lamp aan!! Tot haar grote schrik een Rat en ook nog best wel een grote deze schoot weg en marjan besloot om toch maar rustig in bed te gaan liggen. Ritsel de ritsel knaag knaag. Nee zuchte marjan zit ie onder het bed alles kapot te knagen. De volgende ochtend vertelde Marjan aan Renee wat er zich die nacht had afgespeeld, Renee zag het al helemaal voor zich een grote dikke zwarte riool rat iewl.
Dus op ratten jacht, Hermannnn…..!! Ja hoor die kwam ons wel even helpen. Dus bed een beetje aan de kant en ja hoor daar ging de rat, hij wilde door het raam naar buiten maar Herman deed deze snel dicht waardoor de staart van de rat vast zat tussen het raam. Maar de rat was helemaal niet dik en zwart en eng maar eerder schattig vond Renee. Maar toch moest er een einde aan komen dus de huisbaas zijn speer gepakt en ja hoor de rat eraan gespietst. Maar toen het matras om hoog van het bed en ja daar zat de rest van de familie rat. 8 Jonge baby ratjes, toen is alles leeg gehaald en de hele kamer gecleant ook die van de andere zijn helemaal na gekeken maar rat vrij :)
We zijn toen naar het psychiatrisch ziekenhuis gegaan in Senegal.

Dit ziekenhuis was heel anders dan in Gambia, het was al veel meer ontwikkeld en was voorzien van een eigen psychiater.
Het is een open voorziening. We hebben hier met de psychiater gesproken.
Er werkt hier:
- Psychiater
- Administrator
- 1 verpleegkundige en 4 assistent verpleegkundige
- Een maatschappelijk werker en een assistent maatschappelijk werker.
- 2 keer per week komt er een bewoner van het dorp. Creatieve therapie geven
- In totaal zijn er 23 werknemers.
Therapie:
- Sociale therapie
- Medicamenteuze therapie
- Psychotherapie
- Creatieve therapie
Het is het enigste psychiatrische ziekenhuis voor 100.000.000 inwoners. Afkomstig vanuit Senegal, Gambia, Mali en Guinee Bissau.
De cliënt komt eerst op de afdeling psychiatrie in het algemeen ziekenhuis terecht bij een psychiater. Wanneer opname noodzakelijk is wordt deze cliënt door verwezen naar het psychiatrisch ziekenhuis. Er is plek voor 18 opnames. Cliënten hebben ieder een eigen kamer met 2 bedden één voor de cliënt zelf en één voor familieleden. Familie tijdens de gehele opnamen betrokken. Deze zorgen voor het eten, voor de was en voor de cliënt. Ook is familie aanwezig bij therapieën. Iedere donderdag wordt er een evaluatie (sociale therapie) gehouden hierbij zijn alle cliënten, familie leden en werknemers aanwezig. Tijdens deze evaluatie wordt alles besproken wat mensen kwijt willen. Vergelijkbaar met intervisie.
Bij agressie is er geen mogelijkheid tot separatie. Wanneer iemand erg agressief is en er geen mogelijkheden meer zijn, wordt de cliënt iv geïnjecteerd en gefixeerd aan het bed. Wanneer de cliënt wakker wordt en nog agressief blijkt te zijn wordt er weer bij geïnjecteerd tot dat de cliënt kalm is.
dit kun je ook chemische separatie noemen.
Er is maar een beperkt aantal aan verschillende soorten medicatie aanwezig. Wanneer cliënten veel geld hebben is er wel de mogelijkheid om zelf medicatie te kopen in de apotheek.
Cliënten die hier depot krijgen, krijgen dit gewoon im geïnjecteerd.
Het was een net ziekenhuis en het zag er goed uit en er is een goed draaiend systeem . Er wordt veel hulp verwacht van familie en dit is ook hoe het werkt in deze cultuur. Wanneer iemand ziek is hoort familie hier voor te zorgen, dit is ook hoe ze dit in desbetreffend ziekenhuis hanteren. 24uur per dag is er familie aanwezig. Zo leert familie ook goed met de cliënt om gaan en is er eerder de mogelijkheid voor de cliënt om terug te kregen in de maatschappij.
Het was erg mooi om te zien hoe ze hier te werk gaan.

Woensdag zijn we naar de verpleegkundige opleiding geweest. Dit was ook erg mooi om te zien er worden per jaar 20 leerling uitgekozen door een instap toets.
Het was een mooi gebouw, de leerling krijgen een aantal weken les en gaan dan in de ochtend in de praktijk werken en in de middag krijgen ze dan weer les op school.
Ook zijn we nog bij de brandweer geweest om wat spullen af te geven.

Donderdag ochtend zijn we naar Esther geweest. Dit is een nederlandse vrouw die in Senegal een huis heeft met een Afrikaanse man. Ze geeft les aan gehandicapte kinderen.
Er waren 2 kinderen toen wij langs kwamen het was erg mooi om te zien hoe ze met de kinderen om gaat en hoeveel rust ze uitstraalt. Ze heeft zelfs wolfs geleerd om goed met de kinderen te kunnen communiceren. ze leert de kinderen, wachten, bedanken en motoriek oefeningen.

Vrijdag!! weekendje Cap skirring: Rust :) heerlijk weekendje zon zee strand gehad om alles even te laten bezinken van de afgelopen weken.
Het was ons laatste weekend dus dit moest natuurlijk wel goed afgesloten worden en dat hebben we gedaan. Maandag zijn we terug gegaan naar Gambia en hebben we afscheid genomen van iedereen. Dit was erg emotioneel want we hadden zo'n hechte en mooie groep. Wat zal ik ze missen :(

• 01 April 2012 - 16:05

Miny Hesen:

Jammer dit is niet mogelijkMiny

Verslag uit: Senegal, Ziguinchor

Powergirls GO FOR AFRICA

Go for Africa werkt samen met scholen in Gambia, Senegal en Mauritanië en biedt tevens ondersteuning aan plattelands ziekenhuizen en hiv/aids en malaria preventie projecten.
Container goederen zoals gereedschappen, machines, computers, meetapparatuur, ziekenhuis goederen, ehbo materiaal en kindercrèche spullen worden daar door de GFA teams geïnstalleerd.
De ROC leerlingen blijven voor dit doel 7 weken stage lopen onder deskundige begeleiding.
Met medewerking van de Innovam en Tim-Loto wordt het ook mogelijk om aan modern technisch onderwijs toe te komen in de stageperiode.
Veel teams nemen in hun auto´s ook nog goederen mee die daar op de scholen terechtkomen.
Voor ondersteuning van de activiteiten die ondernomen worden ontvangen we graag giften.

Ons Team is werkzaam binnen GGZ Oost Brabant. Hiervoor gaan wij stage lopen binnen een Psychiatrisch ziekenhuis in Gambia en Senegal.
Wij zijn de eerste Nederlandse stagiaires vanuit de Geestelijke gezondheidszorg.
Wij willen daarom een aantal projecten opstarten in de psychiatrische ziekenhuizen zodat volgende stagiaires hiermee verder kunnen.

Deze projecten zijn:
Dossier vorming
Kwaliteit van zorg verbetering
Ontspanning --> Sport en spel/lichaamsbeweging.

Verder gaan hier:
Een auto en goederen naar toe brengen.
Kennis overdragen: m.b.t. Geestelijke gezondheidszorg.

Hiervoor hebben wij HARD JULLIE STEUN NODIG..!!